Идва ли краят на палмовото сирене?
Очаква се от средата на юли да влезе в сила новата Наредба за млечните продукти, която изисква кашкавалът, бялото саламурено сирене и киселото мляко да се произвеждат само и единствено с млечни суровини. По този начин се затяга режимът към имитиращите продукти - те няма да могат да се наричат "млечни" и се забранява предлагането им насипно (т.е. само предварително опаковани, на отделни щандове). Припомняме, че преди около месец бяха предложени и други ограничения, а именно - в едно и също предприятие да не могат да се произвеждат и млечни, и имитиращи продукти.
Нашият коментар:
Приветстваме новите решения на принципа "по-добре късно, отколкото никога", но смятаме, че ефектът от промените ще бъде силно ограничен в рамките на търговските вериги. Какво ще стане със влаганото "сирене" в традиционната баничка и шопската салата в ресторантите, какво ще ни сервират в детски градини, училищни столове, хотели, болници и др. Нека не се заблуждаваме - предстои ни да изядем хиляди тонове имитиращи продукти, без да подозираме.
Не е случаен тонът на тонът на загрижени потребители: „Защо само в млечните продукти? Няма какво сладко нещо да купиш на децата без палмово масло. Отровихме ги. Как да обясниш на малкото дете, че това е вредно? Много производители упражняват геноцид над пазара“.
Напишете ни и вие вашето мнение. ... See more